Vi får se Amelit för första gången!

2007 i januari var jag på båtmässan i Düsseldorf! Jag hade under 1,5 år tittat på olika segelbåtar i jakt på en ny segelbåt för min Jorden Runt segling.  Sakta men säkert hade jag lyckats reducera antalet objekt och jag hade till slut bestämt mig! Här på mässan skrev jag på ett kontrakt på en Amel 54. Men leveranstiden var lång … 2,5 år!

Malmö – La Rochelle den 18 – 20 februari 2009
Nu hade i alla fall tidpunkten kommit då jag skulle få se henne för första gången! Vi startade vår bilresa ner till La Rochelle den 18:e februari kl 06:00,för att hinna fram till La Rochelle den kommande natten.

Vi skulle på vägen ner ta en ”liten” avstickare till Stuttgart, för att där byta snabbladdaren till Seaboben. Seabob-VX2-Yellow-topDen hade slutat att ladda. Fabriken tog det på garantin och efter en halvtimme var vi på väg igen. Strax söder om Paris kom det en vit bil upp till vänster om oss med blåljus! Jo … det gällde oss, det visade de tydligt. De la sig framför oss med blåljusen på och så fortsatte vi till nästa avfart, där de tydligt markerade att vi skulle svänga av, vilket vi gjorde. Jag trodde jag förstod varför de stoppat oss, det hade nog gått lite för fort.  Ut ur den lilla vita bilen steg tre storväxta män i uniform ut … ”You are were driving quite fast”, sade den första av dem – jag erkände något skamset att så var nog fallet. Då log han och sade att de kom från tullen. Jag förstod då att det var vår full lastade merca som dragit till sig deras uppmärksamhet. Han frågade om vi hade något att förtulla, men då jag förklarade situationen blev han nöjd. De tittade inte ens på vad vi hade, varken i vårt överfulla baksäte eller i bagageluckan. Istället så hjälpte han oss tillbaka till motorvägen (det var en betalväg) och vi skulle behövt betala igen när vi körde på, men han skrev en lapp som han lämnade till betalstationen och snart var vi på väg igen utan att behövt betala något! Min inställning till franska tullen är efter detta klart positiv. Nog har jag tur allt som oftast! Adrenalinet hade stigit en hel del, så nu gick det av bara farten till La Rochelle non-stop!
.
Vi kom fram till hotellet i La Rochelle 01:30 och då hade vi kört i ett sträck förutom paus för fika och mat totalt 218 mil!. Tror ni att vi kunde sova direkt?
Nej, om några timmar skulle vi se Amelit … men till slut kom dock John Blund.

Så kom detta fantastiska ögonblick då vi gick in i varvet – och DÄR VAR HON, AMELIT Det var en fantastisk känsla!

Amelit_sidan Amelit_fran_aktern_c Amelit_akter
Discussion_about_FLIR_camera.JPG
Så där var vi med all vår packning och skulle diskutera en del tekniska saker. Antoine från Amel var otroligt hjälpsam, likaså Stephane from Pochon som skulle ansvara för Furuno installationen. Vi träffade också Jean-Jacques Lemonnier som är styrelseordförande för AMEL. Han var med då vi diskuterade FLIR installationen (se utrustningslistan – värmekamera). Han tänkte ev. installera en likadan på sin nya Amel.

Så här blev FLIR kameran ställning högst upp på masten.

image003   image001

Innan vi körde hem var vi giuvetvis tvugna att köra ned om hamnen och se på de två bryggor Amel har där där det enbart ligger Amel båtar … en mäktig syn!
Ameler

Så när vi väl påbörjade hemfärden var vi förvisso tömd på utrustning men fulla av ny kunskap och framförallt –  AMELIT  – på ögonhinnan. Vi fick ett råd – av en Amel ägare – glöm inte att fotografera och fotografera mycket. Absolut blev det många foto

Sammanfattningsvis så var vår vistelse i La Rochelle helt underbar. Bonus var givetvis att det var vår! 16 plusgrader och strålande sol.

Dinghyn är beställd och i La Rochelle beställde jag en Evinrude 30 hk motor. De kommer att se till att den kommer att vara monterad på jollen, när vi kommer i maj!