Ensamsegling till Bohuslän

2009-08-06 – 2009-08-07

Efter att den senaste tiden bara gjort mindre seglingsturer till Helsingborg, Köpenhamn och Flakfort, så växte längtan att komma ut på sjön en längre tid.

På torsdagen den 6 augusti kl 05:40 bar det av mot Bohusläns skärgård. Där skulle jag träffa Thomas och Kerstin (ungdomsvänner) med barn och barnbarn. Ett antal födelsedagar skulle firas bl.a. Kerstin som skulle fylla 60. Även Mats och Anne (som var med när vi segla genom Kiel kanalen) var uppe i Bohusläns underbara skärgård och våra vägar skulle säkert korsas.

SoluppgangMorgonen var underbar med blå himmel. Man kan dock ej få allt, vinden var sydlig och 2 m/s så det blev motorgång. Jag hade som kompensation för utebliven vind, fått 1,5 knops medström ! Målet för dagen var att nå upp till någon naturhamn i Bohusläns skärgård för övernattning. Då man seglar ensam är det just tilllägningar som är det svåra (svårt att vara på 2 ställen samtidigt), men att ankra i naturhamn är inget problem.

DL_Mina_vinkar_cNär jag passerade Helsingborg hade Daniel och Minna kommit ner för att vinka och ta denna bild. När Kullen passerades avtog medströmmen, men jag gjorde 8 knop på ”crusingspeed”, så det får man vara nöjd med.

Amelit_narbild_1

De närmaste timmarna tillbringade jag på soldäck. Det är inte så ofta man i Sverige kan tillbringa tiden på soldäck när man seglar, då vindarna ofta kan vara lite kyliga ute till sjöss.

 

Därefter fördrevs tiden med båtvård och kl 20:20 ankrade jag upp i en naturhamn på Styrsö, precis utanför Göteborgs inlopp.


Jag fick en fin plats med fin utsikt så att jag kunde se en fantastisk solnedgång. Strax därefter steg månen upp. Det blev lite trolskt när fullmånen lyste upp naturhamnen i sitt blåaktiga sken.Solnedgang

Hamn_GbgFredagen visade sig bjuda på fortsatt sol och lite vind. Det blev fortsatt motorgång frånsett ett par sträckor som bjöd på lite segling. Det finns många små idylliska hamnar i Bohuslän.

KaringonKäringön är en idyllisk skärgårds ö och eftersom ön är mycket populär så det är nästan alltid fullt i hamnen. Kl 15:00 ringde jag upp hamnkapten på Käringön, Thomas hade förvarnat honom om min ankomst och blivit lovad att en båtplats skulle fixas. Som jag sagt tidigare så är tilläggningarna alltid det svåraste momentet när man seglar själv.

Döm om min förvåning när det kom ut en motorbåt och någon ropade ”Hej Kaj”. Det var Martin som är försäljningschef på mitt företag som var på Käringön med sin familj och sett mig när jag låg utanför och väntade på båtplats. Snabbt hoppade Martin ombord på Amelit och hans far fick ensam köra motorbåten tillbaka till hamn. Tillläggning gick utmärkt tack vare Martins hjälp.

Jag fick en utmärkt plats precis utanför Pettersons krog, som är en av de bästa skärgårdskrogarna i Bohuslän. På kvällen bjöds jag på underbar skaldjurs buffé på klipporna med utsikt över Käringöns hamn, då Thomas och Kerstins äldsta dotter fyllde år och firades.  I morgon är jag medbjuden att fira Kerstins 60-årsdag på Pettersons krog och det finna vädret skall fortsätta. Livet är allt bra!

Amelit_Pettersons_Krog