Amel-båtägare möte, skadad bogpropeller och ny crew, samt segling till Oslo.

Amel-båtägare möte

Bengt & Louise samt Jonas & Ann-Sofie på "Amel möte"
Bengt & Louise samt Jonas & Ann-Sofie på “Amel möte”

Början av våren ägnades åt förberedelser och en del segling till Helsingborg. Jag hade också ett ”Amel-båtägare” möte. Det var Bengt och Louise samt Jonas och Ann-Sofie som kom på besök. Bengt och Louise har en Amel 54, tidigare en Amel Super Maramu och innan dess en Fantasy 44. Med Fantasy 44:an och Super Maramu har de seglat 1,5 varv runt jorden, så de har stor erfarenhet och jag, Jonas och Ann-Sofie tog tacksamt emot olika tips. Bengt, Louise och jag bestämde att vi skulle ha en liten vårsegling upp till Oslo och lyssna och se på Tapto senare på våren och jag, Jonas och Ann-Sofie hade ju redan bestämt att vi delvis skulle ha sällskap på seglingen ner till La Rochelle. Det blev en mycket trevlig och givande kväll.

Jonas & Ann-Sofies Lady Annila bakom Amelit i Dockan.
Jonas & Ann-Sofies Lady Annila bakom Amelit i Dockan.

Skadad bogpropeller

En dag när jag kom seglande från Helsingborg och skulle lägga till i Dockan, så jade jag oturen att få in i bogpropellern en bit vattenslang som låg och flöt precis under vattenytan. Det fick till följd att alla propeller bladen bröts och därmed hade jag ingen bogpropeller verkan! Jag ringde till Amel, och de rekommenderade att de skickade en helt komplett bogpropeller paket som inkludera både motor och låda för att hissa upp och ned den. Jag skulle bara behöva betala för de delar som var skadade. Men det skulle dröja ett tag att få den!

Crew

Jag hade under tiden bestämt mig för att jag skulle söka en crew som kunde vara med och segla till Karibien. Väl dr skulle jag kunna segla själv, men just alla tilläggningar på vägen ned i Europa, skulle vara lite besvärliga att göra själv. Så jag gick in på Find-a-Crew’s webbsida och satte in en notis om att jag sökte en crew. Jag hade inte hunnit lägga upp alla bilderna innan jag fick ett svar från Lena i Göteborg. Efter en del diskussioner samt ett möte i Göteborg kom vi överens om att hon skulle komma ned över påskhelgen och segla för att vi båda skulle se hur det fungera. Vi tog en tur till Bornholm och jag fick chansen att öva att lägga till utan bogpropeller. Seglingen gick bra och vi kom överens om att Lena skulle segla med mig från Dockan den 13:e juni och över till Karibien fram till den siste januari 2011.

Dykutrustning och kameror

Jag hade också införskaffat dykutrustning samt undervattens kameror.

DSC_2582
Light & Motions Bluefin System, with Sony XR520
DSC_2572
BC Zeagle Stiletto

DSC_2571

Undervattenskamera - Nikon 300S
Undervattenskamera – Nikon 300S
2009-04-27, tisdag

Amelit lyfts och får ny bogpropelller

Bogpropeller paket kom i förra veckan och idag kommer lyftkran för att lyfta Amelit och så skall jag byta bogpropeller paket! Skall bli spännande …
Det var inte utan en vis nervositet som jag såg när de lyfte Amelit och sedan skulle jag upp och koppla loss hela bog propeller paketet och byta ut det!

Efter en hel del om och men … så lyckades jag få loss det … och sätta dit det gick lite lättare med en planka som påtryckning! Härligt då var Amelit i princip färdig och det skulle passa bra med en liten testsegling till Oslo!

image005

Ny bogpropeller
Ny bogpropeller
2009-05-01 – 2009-05-11

Seglar till Oslo och besöker Tapto föreställning

Jag fick en fin segling till Bohuslän där Bengt och Louise anslöt med sin Fantasy. Amelen hade fått vila. Vi fortsatte med båda båtarna. Vi övernattade på ett ställa och på morgonen blev det en morgonpromenad.

028 

Vem som lämnat denna skon fick vi aldrig veta.
Vem som lämnat denna skon fick vi aldrig veta.

På vägen upp mot Oslo fjorden fick vi ett litet snö oväder, men det drog snabbt bort och sedan klarna det upp.

Bengt & Louise i sin Fantasy 44.
Bengt & Louise i sin Fantasy 44.

 

KL_i_Norge_c

När vi kom upp till Oslo kom också värmen fram och våren gjorde sitt intåg. Härligt! Hela Oslo kom på fötter och längs Akers brygga där vi låg myllrade det av folk! Här anslöt också Lena.

058 (1) 057 (1) 059 (1)   060 053 046 (2)  032 (1)

036

Tappton var fantastiskt fin, det var första gången jag sett något liknande. Vi var också och tittade på Oslos nya opera hus, där Lena kunde ge os en ingående förklaring av allt om glaset som täckte hela huset. Hon hade nämligen jobbat på företaget som levererade glaset. Efter ett par daga var det dags att ställa färden söderöver och nu skulle det bära söderöver ända till Marocko, men det skulle dröja några veckor innan Lena och jag påbörjade den resan.

072 (1)